Skozi Stelnik nekoč v šolo

Skozi Stelnik je včasih vodila šolska pešpot do šole v Trg. Iz okoliških vasi kot so Dren, Colnarji, Delač in Poden je v preteklosti vsak dan veselo hodilo v šolo veliko otrok. Družine so bile številčne in pri vsaki hiši je bilo kar nekaj otrok, zato jim je bila osnovna šola v Trgu tudi najbližja. Posebnost šole je bila, da so bili vsi učenci od prvega do osmega razreda v enem razredu. Učila jih je Francka Letig.

Na poti skozi Stelnik se tako skriva veliko otroških dogodivščin, radosti, veselja in tudi kakšnih manjših vragolij ki so bile seveda otroško nedolžne.

Skozi Stelnik nekoč v šolo
Skozi Stelnik nekoč v šolo

Neža iz Colnarjev pove, kako so v Stelniku preživeli veliko časa, ker so tukaj včasih tudi pasli živino. Njen šolski dan je potekal takole: včasih je vstala tudi zgodaj zjutraj in odgnala živino na pašo v Stelnik proti dolini reke Kolpe. Po dobri uri pašnje je za njo prišla mama, ki ji je prinesla žgance in mleko za zajtrk, jo počesala in umila. Potem pa je Neža nadaljevala pot skozi Stelnik v šolo.

Posebej se mi je vtisnilo v spomin kar je povedal Marjan iz Deluša (vas Deluš je na hrvaški strani). Vsak dan se je iz hrvaške strani preko Kolpe odpeljal z čolnom na drugo stran in potem šel peš iz Mavrca do Trga v šolo.

Prav zanimive so vse te poti ki so vodile proti Trgu in so bile nekdaj tudi polne otroškega smeha. Zdaj pa je na žalost narava naredila svoje. Zanimivo bi bilo dobiti še živeče, ki so hodili v to šolo v Trgu in se sprehoditi z njimi po že pozabljenih poteh skozi Stelnik do Trga. Verjamem, da bi zagotovo slišal še kakšno zanimivo pripoved, ki bi jo bilo vredno ohraniti v zapisanem spominu.

Avtor: Florjan Jurjevič
Foto: Neža Jurjevič (osnovnošolci), Zavod za kulturo in turizem Kostel (slika s čolni), Florjan Jurjevič (ostale fotografije)

Skozi Stelnik nekoč v šolo

stopite v stik z nami

Z veseljem se bomo odzvali vašemu kontaktu.