Pojdimo v čarobni Kostel

V času med pandemijo se je marsikomu porajalo vprašanje, kako naprej, vsi mediji in strokovnjaki govorijo o novi realnosti, novemu načinu življenja. Pesimisti tarnajo, da bo slabše. Res je, gospodarski zagon in izplen bo bistveno slabši. Se bomo navadili, da bodo ljudje okrog nas bolj umirali, življenje ne bo več samo po sebi umevno in absolutno. Z naravo bomo ravnali bolj skrbno, vsaj nekateri, saj nam je morda na nenavaden način povedal, da se naj ustavimo, morda vsaj za trenutek. Takšni časi po navadi naplavijo na površje vso umazanijo, ki se je kopičila pri izkoriščanju narave, brezglavem kopičenju materialnih dobrin in masovnem potrošništvu. Križarke so postajale vedno večje, hoteli all inclusive vedno večji, dražji, eksotične destinacije so postale prestiž in lifestyle in na dlani. Nikoli se ni toliko potovalo v tuje kraje, domače lepote in narava po so ostali večkrat prezrti. 

V zadnjem času se je Slovenija sicer uvrstila na turistični seznam zanimivih in neokrnjenih destinacij, Ljubljana je postala turistično zanimiva, preobljudena, turistična in gostinska ponudba je postajala instant za turiste, skratka naša unikatnost in posebnost se je zmanjševala v želji, da bi se turist počutil, kot doma, v svojem kraju, namesto da bi iskal drugačnost. Tudi profil turistov je bil takšen, da niso zapravljali, AirB&B je rastel kot gobe po dežju. Ključno je, da turisti glede na količino niso pustili denarja v tej tako pomembni gospodarski panogi. Napaka.

Slovenija je s svojimi naravnimi danostmi zagotovo prototip za butični turizem. Prav gotovo je območje Kostela , tudi s širšim področjem Kočevskega idealen kraj, da to dokažemo in področje zablesti v razkošju narave in miru. Z drugimi besedami, gospodarsko zaostala regija s prečudovito naravo lahko s pametno strategijo in ponudbo postane prednost in unikatnost in kot pravi Bll Gates, vsako situacijo spremeniti v priložnost. S tem se zagotovo izognemo tarnanju, da se nič ne more, ne da, kar je pogosta slovenska mantra. Ali je vlaganje v turizem v Kostel priložnost? Zagotovo da. A gremo v Kostel na počitnice? Zagotovo da.

Avtor: Eva Ocvirk 

Foto: Mitja Hozjan

stopite v stik z nami

Z veseljem se bomo odzvali vašemu kontaktu.