Namig za družinski izlet?

V teh poletnih mesecih, ko se je virus skril v predal oz. ko nas že mediji in stroka svarijo pred novo pandemijo, smo vsi v krču in se nam  mudi, kam bi šli do tistega dneva D, ko naj bi nas spet zaprli med štiri stene. Težko je prenašati te napovedi in projekcije, ko pa smo sredi poletja, željni sprostitve in novih doživetij. Vsaka družina ali posameznik si organiziramo ta čas po svoje. Nekateri hitijo vnočit bone še od lani, v kombinaciji z novimi in dobrimi idejami se lahko preživi kar pošten vikend. Novi  boni pa so morda tudi priložnost, da jih vnovčite na čisto svojem izletu, ki si ga boste organizirali in izmislili sami. In bo samo vaš. Izkušnje pa boste delili s svojimi prijatelji, tako kot jih jaz delim na izletih ali potovanjih, na katerih sem videla in doživela marsikaj lepega. V Kostelu vam to gotovo ne bo težko.


Z otroki ali brez boste našli veliko zanimivosti iz polpretekle zgodovine, nekaj o običajih, predvsem pa prečudovito in neokrnjeno naravo, kjer se boste lahko ohladili, tudi če ne skočite v Kolpo ali padete vanjo s čolna na raftingu.

Kolpa
Gozd

No, pa pojdimo kar od začetka. Celodnevni izlet ali vikend. V obeh primerih si naredite načrt. Za tiste, ki si boste vzeli ves vikend, predlagam, da si vzamate čas ob poti do Kostela. Na cesti med Ribnico in Kočevjem zavijete na Kočevsko reko in peljali se boste, po moje, eni najlepših cest med gozdovi v Sloveniji. Bodite pozorni na »50 odtenkov zelene«. Balzam za oči. Kmalu boste prispeli v Gotenico, eno najlepših vasic na tistem koncu. Do nedavnega je bilo to zaprto območje zaradi vojaških objektov v prejšnji skupni državi. Navezujoč se na polpreteklo zgodovino, so pred nekaj leti odprli za javnost bunker Škrilj pri Kočevski Reki in priporočam, da si ogledate, kaj vse so počeli vojaški veljaki v Jugoslaviji. Super zanimivo. Vendar pozor. Za ogled se morate vnaprej naročiti na TIC-u v Kočevju. Nekaj dni prej.  Ogled bo trajal približno 2 uri.

Če vas bo zamikal dober zajtrk, se pred ogledom bunkerja ustavite na ekološki kmetiji Kocijančič in morda vam bodo postregli z zajtrkom, vsekakor pa se splača videti proces molže in kupiti kakšen dober sir ali jogurt. Priporočam sir s čilijem.  Carski. V Kočevski reki je potem zbor za ogled bunkerja ali pa jo pičite naprej v Kostel. Cesta do Kostela je še vedno zelo lepa, sledite pa smeri Petrina na odcepu.

Za manj adrenalinske navdušence predlagam enostavno kopanje v čisti in prijetno topli Kolpi na enem izmed kopališč. Popoldne pa sprehod po poti Mikulinovega vraga, ki je lepo označena in v hudi vročini se bo prijetno prilegel hlad gozda. Do začetka poti pridete po cesti, ki vodi do gradu Kostel in tam na parkirišču pustite svojega jeklenega konjička ali kolo, če ste na kolesarki turi. Pot vas pelje tudi do turistične kmetije, kjer vam bodo prijazno pripravili domače dobrote, postregli z domačim jabolčnim sokom... Turističnih kmetij je kar nekaj. Google vam bo spet pomagal.

Ko se boste ohladili in najedli ter se vrnili na parkirišče pa vas čaka še vzpon na mogočen grad Kostel, ki s svoje pečine nad Kolpo vabi obiskovalce in buri domišljijo. Grad so pred nedavnim renovirali, lepo uredili, dopolniti tudi z etnološko zbirko. Ta razstava je delo Društva kostelskih žena, ki so zelo aktivne in so z vztrajnostjo ter svojim prostim časom zbrale in restavrirale predmete za razstavo. Res čestitke. Gospe so zelo aktivne na več področjih: ročna dela, izdelava domačih marmelad, namazov, itd. Prihajajo iz različnih poklicev in vsaka od njih je prinesla v društvo svoje znanje, ki ga nadgrajuje in z veseljem deli. Otroci se bodo z zanimanjem podali na dogodivščine v Escape room, ki je tudi opcija doživetja na gradu. Seveda, če imate čas in cel vikend.

Po ogledu gradu se lahko odpeljete tudi do Osilnice, ki leži prav na meji s Hrvaško in si privoščite dobro kosilo v znani gostilni ob Kolpi, če se niste ustavili na turistični kmetiji in vas lakota že pošteno grabi. Tudi samo kava bo v redu. Krasen razgled na Kolpsko dolino, otroci pa se lahko še preizkusijo v mini adrenalinskem parku. Pot domov si načrtujte čez Kočevje, kjer je »must« ogled stare kamnite cerkve in starega jedra Kočevja, ki letos praznuje častitljivih 500 let.

Grad

Kaj se v teh vročih dneh kar samo ponuja na vseh slovenskih rekah ? Rafting. Na spletu lahko najdete kar nekaj ponudnikov raftinga na Kolpi. Izbiro prepuščam vam, priporočam, da obrnete telefon preden greste in preverite vodostaj pri ponudnikih, ki jih najdete na spletni strani TIC Kostel.

No, za tiste, ki pa boste ostali dlje, pa še nekaj namigov. Nastanitev na območju Kostela je kar nekaj, našli jih boste na spletnih straneh TIC-a Kostel. Nekatere namestitve poleg samih sob ali apartmajev ponujajo tudi različne programe. Z  otroki ne boste zgrešili pri domačiji, kjer vas bodo lastniki naučili peke kruha, organizirali tudi igre pobega, skratka animacija za celo družino. Ne manjka tudi namestitev, kjer ponujajo sprostitve, duhovne vaje, vodenja po gozdnih poteh itd.

Kolesarske oz. športne družine pa si boste lahko sposodile kolesa, takšna in drugačna, celo električna. Po brezpotjih ali po panoramskih cestah ali močno v hrib.

Če vas zanimajo naše pridne čebelice in pridelava medu, lahko obiščite čebelarja. Če se želite preizkusiti v lončarjenju, izvolite. In še veliko več. V Kostelu imamo vse to.

Da pa vam na bo treba skrbeti za nič od zgoraj omenjenega, pridite z nami, z Avanturo Kostel na izlet, skupinsko ali individualno. Pišite nam na info@avantura-kostel.si, ali pa nas spremljajte na www.kostelska-avantura.si.


Torej,  razlogov več kot dovolj, da sprejmete odločitev in se podate v prelepo Kostelsko pokrajino.

 

Avtor: Eva Ocvirk

Foto: Žiga Marin

Kolesarka

stopite v stik z nami

Z veseljem se bomo odzvali vašemu kontaktu.