Dan zdravja, 7. april, praznujmo ga vsak dan

Po podatkih WHO vsako leto umre do 2 milijona ljudi zaradi bolezni, ki jih povzroči uživanje nekvalitetne hrane. Patogeni hrane so odgovorni za več kot 200 različnih bolezni, od driske do raka.

Na spletni strani RTV Slovenija so lani, med epidemijo covida  ob dnevu zdravja med drugim  zapisali:

»Nič drugega ni tako pomembno kot naše zdravje.

Če smo zdravi,
lahko počnemo veliko stvari.

Lahko hodimo v službo.
Lahko hodimo v šolo in se učimo.
Lahko se ukvarjamo s športom.
Lahko gremo v trgovino.
Lahko se družimo in zabavamo.
In spoznavamo nove ljudi.

Če smo zdravi,
se dobro počutimo.«

Zdravje je človekova osnovna pravica. To pomeni, da ima vsak človek pravico biti zdrav. Zato Svetovna zdravstvena organizacija želi, da bi vsi ljudje imeli enake pogoje za življenje in delo.

DSC03699
STELNIK-11-1160x700

Pa je temu res tako? Je to sploh mogoče ali utopija? V času epidemije koronavirusa se je pokazalo, da nimamo vsi ljudje enakih možnosti za zdravo življenje. Nekateri ljudje lahko živijo bolj zdravo, nekaterim ni mar, nekateri si tega »pravijo« ne morejo privoščiti. Vendar skupno vsem je, da se vsega tega zaveš šele takrat, ko zboliš.

Potem se začne gonja za zdravniki, kako priti do osebnega zdravnika, če smo slučajno eden izmed »srečnežev«, ki ga nima. Če ga imam, super. Potem dobim napotnico in iščemo specialista…vse ostalo vemo. Če se vrnemo nazaj na pravico, biti zdrav, je najbolje, da zadeve vzamemo v roke sami. Kako? Preventiva, dokler lahko. Za začetek nekaj osnovnih stvari:

zdravo jemo (izgovor, da je vsa zdrava hrana draga, ne drži, lahko pa tudi začnemo z lastnim vrtom)
spijemo 2 litra vode na dan, (zastonj, namesto »poceni« sladkih pijač v trgovinah, nas s količino sladkorja dela odvisnike, sploh otroke)
spimo približno 8 ur na dan, (z lahkoto, razen če moramo gledati vse nadaljevanke…)
hodimo na sprehode v naravo, telovadimo, tukaj nastopimo mi

V Avanturi Kostel vam svetujemo in predlagamo tako enodnevne izlete  kot vikend doživetja za vas, za vaju ali za celotno družino. Kostel je zagotovo destinacija, ki vas ne bo pustila ravnodušne. Neokrnjena narava, čudoviti razgledi, sprehajalne in pohodniške poti, voda… Za bolj zahtevne pokrajina ponuja tudi različne možnosti za športne podvige, kolesarske poti, gozdne poti čez drn in strn, tekaške izzive, veslanje… Za bolj vedoželjne pa sprehod na grad Kostel, ogled etnološke zbirke, ogled naravnih znamenitosti, ki so povezane z najrazličnejšimi zgodbami, ki bodo najmlajše zagotovo prevzele. Za vse to pa si ne  boste očitali, da ste se pregrešili, saj vam na turistični kmetiji na poti pripravijo slasten čušpajz in še bolj domač jabolčni zavitek. Tudi za bolj zahtevne kulinarične sladokusce vam pripravijo »zdravo« pojedino pri gostilni Kovač v Osilnici. Telovadimo na prostem, vaje si lahko izberemo sami, saj ni težko. Priklic ure telovadbe v osnovni šoli in to je to.

In, ko pridemo domov, se zavedamo, da smo naredili nekaj zase, en kamenček v mozaiku k ohranjanju zdravja, nenazadnje pa je  najbolj pomembno, da
– smo zadovoljni sami s sabo.

V kratkem bomo zopet odprli vrata hiše Avantura na Hribu pri Fari, ki jo obnavljamo. Uredili smo dve novi sobi in okolico,  kmalu bo vse nared za oddih in uživanje v razkošju kostelske  narave. Le ta je zaenkrat še zastonj. Obvestila bomo seveda objavili pravočasno

Vse najboljše za dan zdravja. Čuvajmo ga, živimo zdravo, saj popravni izpiti so težki ali celo usodni.

Ekipa Avantura Kostel

 

DSC03660

stopite v stik z nami

Z veseljem se bomo odzvali vašemu kontaktu.