Kostevski mošt

Letos smo se v naši družini  odločili, da bomo obnovili staro tradicijo in naredili domač kostevski jabolčni mošt. Kupili smo manjšo 40 litersko leseno prešo in leseni mlinček, na katerega smo tudi povezali električni motor za hitrejše mletje jabolk. Nabrali smo še jabolka in hruške, ki jih je bilo letos spet kar nekaj in tako pripravili dve vrsti mošta. Iz ostalih jabolk smo naredili sladek jabolčni sok. Nekaj sadja smo pustili za kuhanje domače Kostevske rakije in seveda za peko slastnega jabolčnega zavitka ali štrudla po domače.

mošt
Mošt

Jesen v Kostelu je že od nekdaj povezana z predelavo mošta iz jabolk.V preteklosti je bila to tudi glavna pijača. Mošt se preša iz dozorjenih domačih jabolk. Nekaj jabolk so Kostevci shranili v klet tudi za ozimnico. Iz teh so pozneje pekli tako znani domači »jabolčni štrudel«, ki ga še danes rade pečejo gospodinje iz tega konca. Jabolka so prvotno za pripravo mošta trli v izdolbenih lesenih koritih, po katerih so vrteli kamen. To opravilo je bilo skupinsko in tudi družabno.

Zatem so jabolka dali v lesene »preše«( stiskalnice), kjer so jih stisnili in dobili domač jabolčni sok, ki je bil na začetku zelo sladek, pozneje pa je v lesenih sodih zavrel in s tem postal pravi mošt, ki je vseboval tudi alkohol. V jeseni je bilo tako veliko za postoriti po kleteh, kjer so morali oprati sode, pospraviti kleti in vso sadje skrbno shraniti. 

Tako so pridobili pijačo, ki jim je tešila žejo. Kasneje,  ko je po vaseh začela prihajati elektrika so se pojavili tudi mlini za sadje, s katerimi so hitreje zmleli nabrana jabolka, postopek stiskanja je pa ostal isti. V zadnjem  času pa se je tudi to vse skupaj spremenilo in modernaliziralo in čar mletja jabilk po domačijah je zbledel.  V današnjem času več ali manj obdelajo jabolka v mobilnih stiskalnicah, kjer jabolka dobro operejo, jih zmeljejo in stisnejo, mehansko filtrirajo, sok kontrolirano pasterizirajo in ga napolnijo v steklenice.

 

Florjan Jurjevič

Colnarji, Kostel

stopite v stik z nami

Z veseljem se bomo odzvali vašemu kontaktu.